wcif-bg.org/blog

Syndicate content
За нас, за вас и за тях - за обществото, което развиваме и което ни развива...
Updated: 6 years 3 weeks ago

Тренинги по „умения за живот“

Wed, 2017-05-10 22:45

През декември 2015 г. Фондация „Идентичност“ стартира проект „Умения за живот“ – развивайки социалните умения на младежи от пловдивски училища. Проектът се реализира в град Пловдив и е с продължителност 24 месеца. Партньор по проекта е Фондация „Кентавър Арт“.

„До този момент по проекта организирахме редица двудневни тренинг-обучения с 40 младежи от петте включени в проекта, пловдивски училища (ЕГ „Пловдив“, СОУ “Черноризец Храбър“, СОУ „ Никола Вапцаров“, ОМГ „Акад.Кирил Попов“, ФЕГ „ Антоан дьо Сент Екзюпери). Проведохме и обучителни срещи чрез метода „Връстници обучават връстници“ в тези училища, в който участваха над 200 ученици имаха възможност да общуват по темите за Социалния натиск и конфликтите с техните връстници, участвали в тренинг-обученията. Използваме метода „Връстници обучават връстници“, с цел по-висока ефективност на отправените послания-когато младежи отправят послания към техни връстници, вероятността те да бъдат чути и приети е много по-голяма. Вярваме, че няма как да подобрим уменията на децата без подкрепата на техните родители, затова отпечатахме специална брошура с насоки за това, как да развиват общуването си със своите деца.“, споделя Иван Ралев, координатор на проекта „Умения за живот“.

„Участието ми в семинара бе едно от най-вълнуващите ми преживявания през последната година. Невероятно е как съм по-близка с хората от семинара след четири дни, отколкото с тези от класа ми в училище, с които сме заедно вече три години. Искам да благодаря на организаторите, които ни накараха да разберем, че всеки един от Нас е полезен и значим за другите, че мнението му е важно и че с общи усилия може да променим света! Участниците в семинара и ръководителите на този проект промениха моя свят!“, споделя И.К. от МГ„Акад. Кирил Попов“, 10 кл.

„Участието ми в семинара бе едно от най-вдъхновяващите и най-полезни неща, които съм правила. Не съм очаквала да срещна толкова позитивни млади хора, да намеря толкова много приятели на едно място. Това беше едно страхотно преживяване, което ме научи да общувам по-свободно с другите, да оценявам различните гледни точки, да отстоявам позицията си. Сигурна съм, че ще приложа наученото в живота. Впечатли ме не само практическата насоченост на семинара, но и новаторския начин, по който информацията беше предоставена. Творческата атмосфера направи проекта незабравим за мен!“, споделя Р. К. от ЕГ „Пловдив“, 11 кл.

Проект „Умения за живот“ се реализира с помощта на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето“, с финансовата подкрепа на Фондация „ОУК“. Тази програмата подкрепи 18 проеката в 12 български града.

Работни ателиета за пролетта зарадваха най-малките в рамките на „Музикотерапия за добри деца“

Tue, 2017-04-04 14:42

Две поредни забавни работни ателиета под надслов „Пролетна музикална фантазия“ се проведоха с най-малките възпитаници на ОУ „Христо Ботев“ през изминалата седмица. Децата от 1а се потопиха във вълшебството на пролетта чрез звук, песни, картини, приложни изкуства, музикални инструменти и много въображение. Ателиетата са част от „Музикотерапия за добри деца“ на ИМКА Добрич. Първокласниците от ОУ „Христо Ботев” с голям интерес за пореден път се включиха в забавни игри на музикална тематика и се забавляваха и учиха как да се себеизразяват чрез изкуството на музиката, пеенето, рисуването и приложните изкуства.

Специалистите от ИМКА Добрич и училището прилагат метода за работа „Шулверк“ с деца на композитора Карл Орф. Забавни работилници, интересни музикални задачи, гатанки и драматизации на тема пролет, децата се учиха на добрина и толерантност. Заниманията увлякоха малките, които развихриха своя талант и сръчните им ръчички в поредица от паралелни работилници твориха красота от куп специално набавени от екипа на ИМКА приложни материали. Заниманията включваха творене под звуците на познати мелодии, потапяне в цветовете и звуците на пролетта, игра на въображаема гора, солови песни на децата с изявени певчески данни, песни с движения на тялото в ритъм, музициране с музикални инструменти под звуците на ритъм, възпроизвеждане на познати мелодии и ритми на част от инструментите, които екипът на ИМКА бяха осигурили. Всички деца се включиха с голямо желание и след като се потопиха в звуците на пролетта, те рисуваха на тази тема. Цветенца, гори, приказни апликации, пеперуди, горски животни, музикални инструменти, райски птици и още много красота в пролетни багри оцветиха малките сръчковци. Музиката ги вдъхнови от приложни материали да създават лалета, розички, листенца, които бързо разцъфнаха в класната стая, сътворени чрез различни техники – оригами, работа с цветна хартия и картон, работа с плат и меки цветни материи.

Целта на ателиета е децата да развиват своите силни страни, а екипът на ИМКА Добрич се постара да им предостави множество разнообразни материали и техники за приложни изкуства. Децата най-много се увлякоха в игрите с музикални инструменти. Някои бяха по-добри в свиренето на хармоника, други, в маракасите, трети им подгласяха с барабаните. От ИМКА бяха осигурили близо 50 различни музикални инструменти, които са подходящи за тази възрастова група и възможности.
По проекта „Музикотерапия за добри деца“ се работи по методологията на Карл Орф и се използват разнообразни перкусионни, духови и клавишни инструменти. Работи се по познати мелодии, песни от учебната програма по музика, музикални шедьоври като „Карнавал на животните“ и друга подходяща класическа музика за деца. Някои от момчетата показаха завидни умения в музицирането с флейта, саксофон, триола и др. Някои деца споделиха, че имат музикални инструменти като пиано или китара вкъщи, към които биха се ориентирали в бъдеще. В приложните ателиета децата изработват и ръчно изработени перкусионни музикални инструменти, които могат да изпробват в оркестров вариант. Кулминация на ателиетата беше композирането на оркестър, в който всяко дете се изяви със соло с предпочитания от него инструмент и всички се забавляваха като истинските музиканти.
Приложните ателиета са важен елемент в работата с малките по проекта, тъй като дават възможност към всяко дете да се подходи индивидуално според уменията и предпочитанията. Екипът на ИМКА предлага иновативен подход и провокира децата към повече въображение, повече съпричастност един към друг и повече взаимопомощ. От ИМКА осигуряват изключително разнообразни материали и често се допитват до децата какво им харесва най-много и какво биха желали да правят при следваща среща. Всички деца се оказаха особено добри както в пеенето, така и в приложните изкуства и с гордост показаха на своите връстници и родители множеството лалета, рисунки и творби след ателиетата.
ИМКА Добрич продължава проекта „Музикотерапия за добри деца”, който предлага начини за социално включване на деца в риск и третира проблема на нарастваща агресия в училище от най-ранна детска възраст. Проектът се основава на комбинация от музикални и артистични подходи и заимства елементи от световно известната и утвърдена методология на композитора Карл Орф „Шулверк”. Именно поради неговата широкообхватност, развиване на въображението на детето и акцент върху неговите лични интереси и умения, той се оказва и особено успешен и широко използван и с деца с проблеми от аутистичния спектър.

Чрез „Музикотерапия за добри деца“ децата имат достъп до професионални музиканти, артисти, психолози и имат възможността да изпробват музикални и арт-подходи за себеизразяване. Цели се превенция на нарастващото насилие в училище от ранна детска възраст. Проектът включва креативни методи за работа чрез музика и музикални инструменти, достъпни за децата, рисуване, театър и приложни изкуства. Разчита се на активното участие на децата, а и на родителите. Всяко дете е уникално и подходът развива артистичните и музикални умения, чрез които детето най-добре изразява чувствата си.

„Идеята за този проект се роди от наблюденията ни за нарастваща агресия сред малките. Затова се стараем чрез много музика, театър и изкуство децата да се забавляват и учат на етика, морал, добро поведение и толерантност. Използваме методология, която е доказана в други държави като особено успешна. Чрез нея децата развиват множество умения, като концентрация, въображение, музикални знания, памет, ораторски и певчески умения, двигателни умения, слух, координация, сръчност, емпатия и много, много други. Вярваме, че с „Музикотерапия за добри деца“ малките наистина стават по-чувствителни, по-умни и по-добри един към друг”, споделя председателят на ИМКА Добрич и координатор на проекта.

В рамките на проекта са разработени редица методически указания за работа с деца, които се ползват по време на срещите с малките. Те ще останат като ценни материали за устойчива работа и с други училища и извън рамките на проекта. Проектът е финансиран от фондация „Работилница за граждански инициативи”, по програма „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето”, с финансовата подкрепа на фондация „ОУК”. „Музикотерапия за добри деца” си поставя за цел да възпитава подрастващото поколение в добри граждани и да развива техните личностни умения. Подходът предлага индивидуална и групова работа. Цели да стимулира толерантност и се основава на активното участие на децата и включва подкрепата на обкръжаващата ги среда – родители, учители, приятели.

Тип-Топ Баба Марта

Mon, 2017-03-06 17:04

С магията на Баба Марта, момчетата от Възпитателно училище-интернат „Ангел Узунов”, осъществиха своята Втора доброволческа акция от началото на Тип-Топ. Доброволческата акция представлява бонус ниво на играта с точки и удивителни Тип-Топ, в което всеки може да вземе участие, но само 10 момчета имат шанса да постигнат допълнителен резултат. Това са тези, които са на 3-то място от последната Тип-Топ класация и на които играта дава бонус точки от инициативи с местната общност.

Разбира се, предизвикателството имаше Първо ниво „Правене на мартеници” и Второ – “Щанд с работилничка за мартеници в Ракитово”. Надпреварата беше оспорвана и въпреки, че в изработката на мартеници се включиха 13 участника, до второ ниво успя да стигне само един. Заедно с Тип-Топ доброволците на Ре-Акт, последният участник успя да подреди щанда и да сподели за каузата на Ре-Акт, и да направи още една дузина мартеници и с местните деца. Неговите съученици, заслужили висок кредит на Тип-Топ доверие, чрез приноса си в предходното ниво, подкрепиха финалиста, като заедно с част от професионалистите на ВУИ “Ангел Узунов” посетиха щанда.

Ето и какъв беше резултата: Само по време на Първо ниво, момчетата изработиха 108 мартеници за щанда, като работилницата продължи и след него. От продадените мартенички бяха събрани 39 лева и 20 стотинки, с които се постави началото на Тип-Топ Буркан-Касичка. Събраната сума ще е първата инвестиция на момчетата, с която стартира събирането на пари за финансиране на идеи, предложения и инициативи, инициирани от момчетата в интерната.

Инициативата е възможна благодарение на Фондация „Работилница за граждански инициативи” с финансовата подкрепа на Фондация „ОУК“ по „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето“.

Другото поколение или как живеят децата на скайп родителите

Mon, 2017-02-06 17:06

Габриел е на 16 години от Ловеч. Преди седем години родителите му емигрират в чужбина за да търсят по-добре платена работа. С тях Габриел се вижда на живо два пъти годишно, а за него и по-малката му сестра се грижи баба им. Габриел често е в конфликт с баба си. Карат се най-често заради представянето му училище. Габриел има ниски оценки, не харесва училището. Затова и често отсъства от там. Убеден е, че сам може да вземе решение кое е най-доброто за него. През последните години е свикнал да бъде независим. Придобитата самостоятелност и увереността в собствените избори при липсата на родителски контрол са поставили шестнайсетгодишното момче в ситуации на риск.

Благодарение на проект „Другото поколение“ Габриел се научава как да се справя със застращаващите го ситуации. Среща разбиране и подкрепа в лицето на екипа на проекта, а по-късно и сред училищната общност и семейстовото си. Конфликтните ситуации с баба му намаляват значително, не само защото младежът започва да се представя по-добре в училище, но заради нейните усилия да разбира внука си. В резултат от проекта Габриел става по-общителен и среща нови приятели. Сам взима решенията за себе си, а участието си в проекта определя като един от най-добрите си избори.